светлина

 • 21хвърлям светлина върху — словосъч. изяснявам, уяснявам, разяснявам, осветлявам …

  Български синонимен речник

 • 22Список населённых пунктов Хасковской области —   Э …

  Википедия

 • 23Города Хасковской области — Хасковская область# Александрово (Област Хасково) > Александрово (Хасково) # Ангел войвода (село) > Ангел Войвода (село) # Балкан (село) > Балкан (село) # Бели дол > Бели Дол # Белица (Област Хасково) > Белица (Хасково) # Белополци > Белополци #… …

  Википедия

 • 24фот — (грч. phos, photos светлина) основна, практична единица за светлина во фотографијата дејството што го врши светлина од една Хефнерова свеќа од растојание од 1 м врз некој слој што е чувствителен на светлина …

  Macedonian dictionary

 • 25Список населённых пунктов Бургасской области —   Э …

  Википедия

 • 26албедо — (лат albus бел, светол сјаен) број што ja покажува мокта за одбивањето на светлината на некое тело што самото не свети, тоа е односот на јачината на одбиената светлина спрема целокупната светлина што паѓа на некое тело, сосем бело тело би имало… …

  Macedonian dictionary

 • 27електромагнетни бранови — бранови што настануваат поради брзите електрични треперења и се шират во околната средина како дел од електричната енергија (радиобрановите, инфрацрвената светлина, обичната видлива светлина, ултравиолетовата светлина, рендгенските зраци, гама… …

  Macedonian dictionary

 • 28нур — (тур. nur сјај светлина) според верувањето на муслиманите: зрак светлина што паѓа од небото на гробот на некој светец, односно светлина што се појавува од гробовите на набожните луѓе или на место каде што е закопано богатство (всушност, се работи …

  Macedonian dictionary

 • 29Haskovo (oblast) — Khaskovo (oblast) Област Хасково (Oblast Haskovo) Oblast de Khaskovo Administration Pays Bulgarie Type Oblast Siège Khaskovo …

  Wikipédia en Français

 • 30Khaskovo (oblast) — 41°50′N 25°55′E / 41.833, 25.917 …

  Wikipédia en Français

 • 31Oblast de Khaskovo — Khaskovo (oblast) Област Хасково (Oblast Haskovo) Oblast de Khaskovo Administration Pays Bulgarie Type Oblast Siège Khaskovo …

  Wikipédia en Français

 • 32СВЕТОЧ — муж. большая свеча или факел, смолевая горелка. Похороны со светочами. Светочный, к сему относящийся. Светочник, факелоносец или факельщик. Светцовый, к светцу относящийся. Светлица, личка: светёлка, светелочка, горница с красными (не волоковыми) …

  Толковый словарь Даля

 • 33Стара-Загора — У этого термина существуют и другие значения, см. Стара Загора (значения). Город Стара Загора Стара Загора Флаг Герб …

  Википедия

 • 34Города Бургасской области — Бургасская область# Айтос > Айтос # Александрово (Област Бургас) > Александрово (Бургас) # Аспарухово (Област Бургас) > Аспарухово (Бургас) # Атия > Атия (Бургас) # Ахелой (село) > Ахелой (село) # Ахтопол > Ахтопол # Балабанчево > Балабанчево #… …

  Википедия

 • 35Община Средец — Страна Болгария Статус община Входит в Бургасскую область Включает 33 населённых пункта Административный центр город Средец Кмет Тодор Пройков Нас …

  Википедия

 • 36Община Тополовград — Герб Страна Болгария Статус община Входит в Хасковскую область Население (2005) 14 595 …

  Википедия

 • 37Димитровград (община в Болгарии) — Община Димитровград Община Димитровград Страна Болгария Статус община Входит в Хасковскую область Стефан Димитров Димитров Кмет Население (2005) 68 314 Площадь 567,6 км² …

  Википедия

 • 38Средец (община) — Община Средец Община Средец Страна Болгария Статус община Входит в Бургасскую область Включает 33 н …

  Википедия

 • 39Тополовград (община) — Община Тополовград Община Тополовград Герб Страна Болгария …

  Википедия

 • 40Община Димитровград (Болгария) — Община Димитровград Община Димитровград Страна Болгария Статус община Входит в Хасковскую область Стефан Димитров Димитров Кмет Население (2005) 68 314 Площадь 567,6 км² …

  Википедия